Den norske metode

Fælles front mod dræbersnegle i Foldby

Det er stadig muligt at tilslutte sig aktionen, der finder sted den 7. april kl. 15, hvor målet er at nedbringe bestanden af dræbersnegle i Foldby. Forsøget følges tæt af både Haveselskabet, der står bag aktionen, Nemaslug.dk, som leverer nematoderne til forsøget og snegleforsker ved Aarhus Universitet, Stine Slotsbo.

Af Helle Bak Klausman

Der var stor tilslutning til Haveselskabets møde i Foldby Forsamlingshus onsdag den 20/3, hvor der stod dræbersnegle på programmet flugt af kanelsnegle til kaffen.

Først gjorde forsker ph.d. Stine Slotsbo fra Aarhus Universitet alle klogere på den sejlivede snegl, der fint kan overleve både hårde vintre og tørre somre. Sneglen har en etårig livscyklus, hvor den lægger 200-400 æg fordelt i små bunker med 20-40 æg i hver, og som for størstedelens vedkommende klækkes inden vinteren eller i det tidlige forår. Dræbersneglen er hermafrodit og dermed kan alle lægge æg efter parring. Hvis det imidlertid ikke lykkes for dræbersneglen at parre sig, tager den en sæson mere. Æglægningen er altså det, der fører til en naturlig død hos dræbersneglen.

Herefter fortalte Anders Fjendbo fra BASF, som står bag Nemaslug®, om forsøget, der har hentet inspiration fra Haveselskabet i Norge, der har gode erfaringer med metoden. Nemaslug® består af levende nematoder, som er en lille rundorm på ca.1 mm, der angriber via sneglens åndedrætsorgan, hvorefter sneglen dør efter et stykke tid. Når sneglens artsfæller så æder ådslerne, kan nematoderne kravle ind i den næste snegl og forgifte den. Det er altså vigtigt ikke at indsamle de døde snegle. Nematoder er en naturlig parasit på sneglene og de findes i forvejen i jorden, men ikke i tilstrækkeligt antal til at bekæmpe en invasion af dræbersnegle.

Den færdige blanding er nem at fordele

I forsøget i Foldby bliver der lavet en færdig blanding af lokkemad bestående af mask, gærvæske og nematoder, som deltagerne så kan hente en spandfuld af for 100 kr. (en pakke Nemaslug® til en almindelig have koster ca. 345 kr). Massen fordeles nemt rundt i haven med en håndfuld ad gangen på de skyggefulde steder, hvor dræbersneglene opholder sig. Afhængig af vejret kan det være godt at eftervande, da nematoderne ikke tåler at tørre ud. Haveselskabet håber, at så mange som mulig vil deltage, så naboens dræbersnegle også bliver reduceret.

Efterfølgende håber Stine Slotsbo, at deltagerne vil være med til at tælle snegle de efterfølgende seks tirsdage, hvor én person skal tælle i 5 minutter og så sende en sms med antallet. Der vil bliver oprettet et snegle barometer på nettet.

Kommunal indsats i Norge

Det Norske Hageselskapet har gennem 3 år gjort sig gode erfaringer med at bekæmpe dræbersnegle med en koordineret indsats, hvor de øger effekten af nematoder i et stort område. I Norge sker det med kommunalt tilskud.

Det Danske Haveselskab og BASF vil nu teste de norske erfaringer i Foldby, så hvis du bor i Foldby og ønsker at tilslutte dig kampen mod dræbersnegle, kan du tilmelde dig til formand for Haveselskabet i Hinnerup, Anette Hansen, på telefon 22 40 63 78 eller mail anettedagp@gmail.com. Det koster 100 kr. at få en spandfuld af lokkemidlet udleveret den 7. april kl. 15, hvilket rækker til en almindelig parcelhushave.

Rul til toppen